“Liever monteur dan manager”

Dit is ons DNA, racen zit in ons bloed. We nemen we u mee terug in de tijd, met verhalen uit het verleden. Terug naar onze roots! Een reis langs de circuits, de 24h races en de speciale momenten. Vandaag de dag werken we nog steeds gepassioneerd aan de racewagens van onze klanten. En die passie om het maximale, en stiekem nog een beetje meer, uit een racewagen te halen zal altijd blijven. Dat is waar we goed in zijn. Met speciale dank aan Peter Vader (Tekst & Foto’s)

Sportiviteit en ongekend vakwerk leveren gaat hand-in-hand met Porsche en Lammertink. Het is hun beider passie! We schreven het al eerder in deze rubriek. Maar waar komt al die passie vandaan? Van Porsche is het wel duidelijk. Met de 911 zijn ze er dit jaar al 60 jaar mee bezig. Reden voor een feestje. En als autofabrikant gaat de geschiedenis terug tot 1931. Bijna 92 jaar geleden, dus binnenkort komt ook nog het 100-jarige feestje. Pas in 1938 rolde de eerste Porsche 64 uit de fabriek, al snel gevolgd door de 356. Dus als je bijna honderd jaar later nog bestaat als autofabrikant, dan kun je terecht zeggen dat er sprake is van passie. Porsche Passie! Blijft over Edwin Lammertink. Want wat laat Edwin Lammertink uit zijn bedrijf aan de Vonderweg te Enter rollen? Nou, dat is snel verteld: nog meer passie!

“Maar wel mooi…”

Edwin Lammertink is de 50 jaar al ruimschoots gepasseerd. Maar als je zijn aantal arbeidsuren bij elkaar optelt, dan kan hij volgens de Nederlandse maatstaven al een paar jaar met pensioen. Maar de liefde voor het merk Porsche drijft hem om vele gerestaureerde Porsches door de garagedeur van zijn pand in Enter, naar buiten te laten te laten rollen. Zo startte hij ooit Porsche Centrum Twente en zijn renstal heeft-ie inmiddels ook vaarwelgezegd. Te tijdrovend en te intensief. “Maar wel mooi en een ervaring die ik nooit had willen missen!” reageert de Porsche-garagist meteen. Want het racen blijft in je bloed zitten. De snelheid. De geur van verbrand rubber. De hoogtoerige en jankende motoren met dat specifieke Porsche-geluid. De spanning om de auto over de finishlijn te brengen. Het liefst op een zo hoog mogelijke plaats in het klassement. Edwin en zijn team hebben het allemaal vaak gedaan.

Eerste aanblik imponeert

Je verwacht het niet als je zijn bedrijf in Enter binnenstapt. Het huis van Porsche in Twente is een oase van rust, gelegen in een landelijke omgeving. Een schril contrast met de omgeving van het ‘snelle’ circuit. Passie en snelheid komen in Enter samen, heden en verleden lopen er naadloos in elkaar over. De eerste aanblik kan niet missen. Die imponeert! Want in een soort uit de hand gelopen magazijnstelling lachen de race-Porsches je toe en ze lijken tegen je te zeggen: “Welkom bij Lammertink, specialized in Porsche!”

Jagers en slagers

Maar wie is eigenlijk de man achter dit tot ieders verbeelding sprekende bedrijf? Edwin Lammertink komt uit een familie van jagers en slagers. Mensen die gewend zijn om als zelfstandig ondernemer door het leven te gaan. Zijn opa had een slagerij en daarnaast een café. Zijn vader ging ook in de vleeswaren en verkocht het langs de deur. Edwin Lammertink: “Mijn vader en ik zaten nooit op één lijn over techniek, waarin ik erg was geïnteresseerd. Toen ik 21 was, overleed hij. Af en toe kijk ik naar boven en hoor hem zeggen: je moet je brood gaan verdienen in de voedings- en genotmiddelenindustrie. Ik zit nu dus in de genotsmiddelenindustrie, want ik restaureer Porsches!”

Passie voor techniek

De passie voor techniek druipt ervan af in Enter. En het trekt ook liefhebbers aan, die niet alleen maar langskomen om te kijken naar al dat moois. Of om het aan te schaffen. Nee, het trekt ook de diehards onder de technisch specialisten aan. Noem ze maar pure techneuten, autonerds of merkengekken. Dat zijn de mannen (en vrouwen) die in Enter werken aan de restauratie van al die historische Porsches. Het zijn vakmensen die eigenlijk de hele dag lopen te ‘hobbyen’. Leuk toch, als je werk je hobby is. Het is typerend voor de ploeg mensen die Edwin Lammertink om zich heen verzameld heeft. Op het circuit was de hele Lammertink-crew altijd uiterst gemotiveerd bezig en opereerden zij met de bekende Twentse nuchterheid. Met diezelfde teamspirit zijn ze nu ook bezig in de classic car-onderneming. Edwin Lammertink: “Eén ding heb ik wel geleerd in mijn loopbaan: torn nooit aan de cultuur van een bedrijf, dat is namelijk wat het heeft groot gemaakt!” Het doel is om ongekend vakwerk te leveren, want de slogan moet iedere dag weer worden waargemaakt: Lammertink, specialized in Porsche! (Tekst en foto’s: Peter Vader)