Porsche Dakar 992 of 953

Porsche Dakar, het is volop in het autonieuws. Het zal u vast niet ontgaan zijn, maar off-road auto’s zijn HOT! Zowel Porsche als Lamborghini vonden het tijd om een off-road auto in productie te laten gaan. Porsche kwam met de 992 Dakar en Lamborghini met de Sterrato.

Porsche 953 on hill
Tata Safari

Porsche Safari

De bestellingen van de Porsche Dakar gaan als een trein! Optioneel te bestellen is de livery die ook gebruikt werd op de Porsche 953 die in 1984 de Dakar Rally won! Toch was het niet de bedoeling om de naam ‘Dakar’ te gebruiken. Op de planning stond namelijk de ’Porsche Safari’. Echter gooide Tata Motors roet in het eten. De Indiase autofabrikant bouwt namelijk al 25 jaar de Tata Safari. Porsche moest dus opzoek naar een nieuwe naam. En hoe kan het ook anders, dan kom je uit bij ‘Dakar’. Met toestemming van de Dakar organisatie was de nieuwe naam daar! En zeg nou zelf, dat klinkt toch een stuk beter.

Porsche 992 Dakar

De Porsche 992 Dakar is in productie, wat een gaaf ding! De 480 pk sterke motor en de welbekende PDK met 8 versnellingen trekt je met gemak door de zandbak. Die 480 pk wordt uiteraard verdeeld over de vier wielen. Als basis voor de Porsche Dakar wordt een Porsche Carrera GTS gebruikt. Het volledige onderstel en de banden zijn aangepast, het vermogen van het motorblok blijft wel gelijk. Ondanks dat de Porsche Dakar hoger op de poten staat en echte off-road banden heeft doet hij zijn sprintje in 0 naar 100 km/u bijna in de zelfde tijd als de GTS. Net zoals alle Porsche tegenwoordig valt er tijdens het rijden te kiezen uit verschillende rijmodussen, echter is er in plaats van ‘race & track’ nu te kiezen uit ‘rally & offroad’. Gaaf!

Met een vanaf prijs van een schamele €306.100,- bent u in bezit van een Porsche 992 Dakar. Mocht u voor de 1984 Dakar livery willen gaan dan komt u op een meerprijs van €27.519,-. Daarnaast is optioneel is het dakrek en extra koplampen te bestellen!

Porsche 953 Dakar

Wie liever toch verlangt naar een Porsche 953 kan bij ons terecht. In 1984 besloot Porsche een echte all-wheel drive rally auto te bouwen. Uitermate geschikt voor de woestijn, en dat bleek! De Parijs-Dakar van 1984 was een groot succes voor de Porsche 953, maar liefst drie van deze bolides reden mee. En behaalde daarmee de eerste plaats! Alle drie de Porsche 953’s reden de Dakar uit.

Vorig jaar bouwden wij in opdracht van de klant een exacte replica van het winnende model. Een echte Porsche 953 4×4. All-wheel drive, hoog op de poten en natuurlijk voorzien van de Rothmans livery. Al geruime tijd was dit de grote wens, geen jeep of grote SUV maar een Porsche die het zelfde klusje kan klaren. En dat is gelukt, met zijn all-wheel drive en off-road banden is geen klimmetje te gek. Toch een andere tak van sport, een ander stukje techniek. Wat een geweldig project om aan te werken. En we zijn trots op het resultaat! Direct na aflevering aan de klant, mocht hij zich opmaken voor zijn eerste uitdaging. Niet zo maar een, maar door de smalle en ruwe bergpassen en over de snelwegen en stranden van Japan. En met succes! Maar liefst 11.000 zorgeloze kilometers werden afgelegd. Bekijk ons foto verslag van bouw tot rally: